پیام صالحی امیری درباره ثبت جهانی «جشن مهرگان» و «رباب»

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در پیامی به مناسبت ثبت جهانی عناصر میراث ناملموس «جشن مهرگان» و «مهارت ساختن و نواختن رباب»، این اتفاق را مهر تأیید دیگری بر ارزش و اصالت میراث ایرانیان دانست.

به گزارش ایسنا، «جشن مهرگان» در پرونده مشترک ایران و تاجیکستان به عنوان بیست وپنجمین عنصر میراث فرهنگی ناملموس ایران در کمیته بین الدولی میراث فرهنگی یونسکو در پاراگوئه ثبت جهانی شد. در پیام سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این باره آمده است:

«مهرگان در باور ایرانیان آیینی همسنگ نوروز است. ایرانیان همچنان که در نخستین ماه از فصل بهار مجموعه ای از مناسک و جشن هایی برای پاسداشت شکوفایی دوباره طبیعت برگزار می کردند، در نخستین ماه از فصل پاییز نیز به پاسداشت و شکرانه برداشت محصولات خود جشن مهرگان برگزار می کردند. آیین مهرگان از پس هزاره ها، علاوه بر سپاسگزاری از ارزانی دهنده نعمت ها، نماد و یادگاری از وفاق ملی ایرانیان در راه خیر و راستی است.

این آیین بزرگ در گستره ایران فرهنگی برای سده ها زنده و پایدار مانده اما آنچه درمورد آن باشکوه تر می نماید آن است که فلسفه برگزاری آن برآمده از تفکری است که صلح و دوستی، نشاط و همگرایی اجتماعی در آن موج می زند. رسم بر آن بود که ایرانیان در مهرگان به یکدیگر هدایایی از سر دوستی و گشاده دستی می دادند. بدین صورت این جشن بهانه ای بود برای مهربانی کردن، چنانچه خداوند برکت را به زندگی آنها ارزانی کرده هست.

گستردگی جغرافیایی مهرگان در تمام پهنه ایران فرهنگی، از سیحون تا فرات است و امروز که این آیین به نام ایران و تاجیکستان ثبت شد باید آن را نشانی از پیوندهای فرهنگی عمیق این دو تن در یک روح تاریخی دانست. در زمانه ای که در منطقه بیش از پیش بر کوس افتراق و دشمنی و بیگانگی می کوبند، ثبت جهانی آیین مهرگان که تجسمی از مهربانی و دوستی و صلح طلبی ملت ایران و تاجیکستان در درازای تاریخ است، نویدی است برای پایداری و پدیداری پیوندهای فرهنگی و توسعه گردشگری فرهنگی و تاریخی.

باشد که ثبت جهانی آیین مهرگان توجه جهانیان را بیش از پیش به خرد و فرهنگ ایرانی و آیین های ژرف آن جلب کند.

در پایان ثبت جهانی این عنصر ارزشمند میراث فرهنگی ناملموس ایران، از سوی یونسکو، افتخار دیگری نصیب ایران و ایرانیان میراث دوست کرد و عزم ما را برای ثبت جهانی دیگر داشته های فرهنگی و تاریخی مان جزم کرد.

به امید سربلندی روزافزون ایران اسلامی، این دستاورد بزرگ را به محضر مقام معظم رهبری، روسای قوای سه گانه، دست اندرکاران حوزه میراث فرهنگی و مردم عزیزمان تبریک می گویم.

مهرگان آمد، هان در بگشاییدش / اندر آیید و تواضع بنماییدش (منوچهری دامغانی)»

در این زمینه بخوانید:

«جشن مهرگان» و «مهارت ساختن و نواختن رباب» ثبت جهانی شدند

به گزارش ایسنا، صالحی امیری همچنین با تبریک ثبت جهانی «هنر ساختن و نواختن رباب» به عنوان بیست و ششمین میراث ناملموس ایران در فهرست یونسکو، رباب را نه تنها یک ساز بلکه نمادی از هویت مشترک، پل ارتباطی میان نسل ها، نماد دوستی و سفیر صلح معرفی کرد و ثبت آن را به عنوان میراث معنوی مشترک ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان آغاز فصلی جدید برای همکاری های فرهنگی و هنری میان کشورهای منطقه دانست.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در پیامی برای ثبت جهانی «هنر ساختن و نواختن رباب» نوشت: «نوای رباب را می توان از اعماق گنجینه تاریخ ایران شنید، نغمه ای که روایتگر قصه های زیادی از مردمانی است که گزند تاریخ را هنرمندانه زخمه کرده اند بر سازی که نوای آن، قصه های عشق، دلبستگی و مهرورزی را در دل خود جای داده است.

در کوچه پس کوچه های تاریخ، رباب همواره همراه ما بوده است. در درازنای هزاره ها، مردمانی از دریای مکران تا دریاچه خوارزم، هر جا و هر گاه رباب به دست داشته اند. این ساز چه در حزن و گوشه نشینی، چه در سرور و همنشینی همدم و زبان انسان ایرانی بوده است.

رباب، تنها یک ساز نیست، بلکه نمادی از هویت مشترک ما، پل ارتباطی میان نسل ها و نماد دوستی و برادری است. اکنون که نوید ثبت جهانی ساز رباب به عنوان میراث معنوی مشترک ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان را به اطلاع شما می رسانم، شایسته است بگویم این رویداد مهم، گواهی است بر عمق ریشه های تاریخی و فرهنگی مشترک ما و بیانگر همبستگی و وحدت ملت های این سرزمین. شاید مبالغه نباشد اگر رباب را در کنار زبان فارسی کم نظیرترین میراث مشترک فرهنگی بین این چهار کشور برادر و یادگاری از تاریخی به هم پیوسته و مردمانی با نیای مشترک بدانیم.

رباب، سفیر صلح و دوستی است. نوای روح انگیز آن، مرزها را در هم می شکند و دل ها را به هم نزدیک می کند و پاسداری از آن، به معنای پاسداری از هویت مشترک ما و انتقال به نسل های آینده است.

ثبت جهانی ساز رباب به عنوان میراث معنوی مشترک ایران، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان، پلی است که ما را بیش از پیش به هم پیوند می دهد و به جهانیان نشان می دهد که فرهنگ های ما چقدر به هم پیوسته هستند. ضمن تبریک به همه مردم عزیز ایران، از همه موسیقیدانان، پژوهشگران و دوستداران فرهنگ و هنر که در این راه تلاش کردند، تشکر و قدردانی می کنم. همچنین، از همکاری صمیمانه کشورهای افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان در این پرونده مشترک، کمال امتنان را دارم.

امیدوارم این رویداد مبارک، آغاز فصل جدیدی از همکاری های فرهنگی و هنری میان کشورهای منطقه باشد و به تقویت پیوندهای دوستانه و برادری بین ملت هایمان بینجامد.

رباب، مشرب عشق است و مونس اصحاب / که ابر را عربان نام کرده اند رباب // چنانک ابر سقای گل و گلستان است / رباب قوت ضمیرست و ساقی الباب (مولانا جلال الدین بلخی)».

با ثبت جهانی «جشن مهرگان» و «مهارت ساختن و نواختن رباب»، شمار میراث ناملموس ایران به 26 عنصر رسید.

ایران پیش تر مهارت سنتی قالی بافی در کاشان، ردیف موسیقی ایرانی، تعزیه، موسیقی بخشی های خراسان، نقالی و داستان سرایی نمایشی در ایران، نوروز، هنر ساختن و نواختن کمانچه، آیین های پهلوانی یا زورخانه ای، مهارت ساخت و نواختن دوتار، دانش ساخت لنج، فرهنگ پخت و تقسیم نان لواش، قالی شویان، مهارت های سنتی قالی بافی در فارس، چوگان، نگارگری ایرانی، آیین زیارت کلیسای تادئوس، برنامه ملی پاسداری از هنر خوشنویسی، یلدا/چله، هنر ساختن و نواختن عود، هنر سوزن دوزی ترکمن، پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم، هنر تذهیب، افطار و سنت های فرهنگی و اجتماعی آن و جشن سده را در فهرست میراث ناملموس یونسکو ثبت کرده بود.

انتهای پیام

نظرات

captcha